Coq au vin

Den typiska franska nationalrätten framför andra är coq au vin, eller "tupp i vin". En härligt väldoftande gryta att ställa fram på bordet en söndag i höst- eller vintermörkret.

Betyg (5 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

Ca 1 kg tupp eller kyckling
250 g hela färska små champinjoner
10 små steklökar
Smör eller margarin till stekning
100 g rimmat sidfläsk
2 msk tomatpuré
2 lagerblad
2 vitlöksklyftor
4 dl rödvin
Salt
Peppar
½ tsk timjan
3 selleristjälkar
4 persiljekvistar

Gör så här

Skölj, torka och skär fågeln i mindre bitar. Ansa champinjonerna och skala lökarna. Bryn champinjonerna och löken i lite matfett. Lägg åt sidan. Skär fläsket i bitar och stek det knaprigt. Ta det ur pannan och bryn kycklingdelarna i fettet som finns i pannan.

Lägg i tomatpuré, lagerblad och pressad vitlök. Tillsätt vinet och kryddorna och låt koka i ca 20-30 minuter.

Skölj och skiva selleristjälkarna. Skölj persiljan. Lägg selleri, lök, svamp och persilja i grytan och låt puttra ca 20 minuter.

Ta upp persiljekvistarna och lägg i fläsket. Smaka av, tillsätt ev mera kryddor. Klipp färsk persilja över grytan innan du serverar den.

Kokt ris, gärna råris, eller kokt potatis passar bra till.
Visningar:
3664
Sparat:
88

LIKNANDE RECEPT

Köttfärsgratäng
av anenik
över 2 månader
Bacon- och ostg
av Cayene
över 2 månader
Fläskfilé á la
över 2 månader
Monikas ljuvlig
över 2 månader
Kycklingfilé i
av ros
över 2 månader
Extra god pizza..
av grill
över 2 månader