Créme Ninon

En klassisk soppa med mousserande vin i...

Betyg (1 röst)
Antal personer
6; 18

Ingredienser

2 pkt djupfrysta, tinade gröna ärter á 225 g
1 msk smör
1 liten finhackad gul lök
1/2 liten morot
2 krm timjan
6 dl köttbuljong, tärning
1 msk kinesisk soja
1 dl + 2 msk sherry
2 tsk arrowrot
salt
1 tsk pressad citron
1,5 dl vispad grädde
1/4 flaksa Henckell Trocken eller annat mousserande torrt vitt vin

Tillbehör
Oststänger:
ca 18 st

1 djupfryst smördegsplatta
1 uppvispat ägg
1,5-2 dl riven ost, lika delar emmenthaler eller grevé och parmesan

Gör så här

1. Smält smöret i en kastrull, fräs löken lätt, tillsätt ärter, morot, timjan och 1 tsk salt. Häll på vatten så att det nätt och jämnt täcker ärterna. Koka upp och låt koka sakta ca 30 minuter.
2. Koka upp buljongen, tillsätt soja och 1 dl sherry. Smaka av och tillsätt en extra buljongtärning om det behövs.
3. Häll av vattnet från ärterna, tag bort moroten och mosa ärterna i food processor eller mixer. Eller passera dem genom en sil.
4. Blanda ärtpuré och buljong och koka upp. Smaka av soppan med litet citronsaft och salt. Rör ut arrowroten i 2 msk sherry och tillsätt redningen under vispning. Om färgen är för blek kan ett par droppar grön hushållsfärg tillsättas.
5. Hetta upp soppan och rör försiktigt ner den vispade grädden. Blanda inte för mycket, soppan skall vara vitstrimmig. Häll upp den i en varm soppterrin.
6. Bär in den heta soppan till bordet. Öppna vinflaskan och häll det mousserande vinet i soppan. Rör försiktigt så att bubblorna inte försvinner. Servera omedelbart i varma tallrikar.

Oststänger:
Låt smördegsplattan tina 15-20 minuter. Pensla den med uppvispat ägg. Blanda de två ostsorterna, smatsätt ev med en aning paprikapulver. Strö hälften av osten över degplattan och klappa in den med handflatan. Vänd plattan och klappa in resten av osten på den andra sidan.
Skär plattan i 1 cm breda resmor från kortsidan. Vrid varje remsa till en spiral och lägg dem på bakpappersklädd plåt.
Grädda oststängerna i ugnen, 225 grader, ca 8 minuter.
Kan förberedas några dagar i förväg men är bäst nybakade. Förvaras torrt.
Visningar:
3308
Sparat:
30

LIKNANDE RECEPT

Ninon recept
Provencalsk Nin..
över 2 månader
Crème Ninon
över 2 månader
Crème Ninon
av MrsC
över 2 månader
Varmrökt lax me..
över 2 månader
Enkel Crème Nin
över 2 månader
Crème Ninon med
över 2 månader