Croissanter

Testa gärna!

Betyg (2 röster)
Antal personer
ca: 16 st

Ingredienser

2 ½ dl vatten
50 g jäst
1 ägg
1 tsk salt
ca 8 dl vetemjöl eller vetemjöl special
125 g margarin, kylskåpskallt

Pensling:
ägg

Gör så här

Värm vattnet till 37°C (fingervarmt).

Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med vattnet. Tillsätt ägg, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg.

Tag upp den ojästa degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en tunn kaka, ca 30 x 40 cm. Skär margarinet i tunna skivor med osthyvel. Lägg dem på halva degen och vik över den andra halvan. Kavla ut degen igen och vik den så att det blir 3 deglager. Kavla och vik 2­3 gånger till.

Dela degen i 2 delar. Forma dem till bullar. Kavla ut dem till tunna runda kakor, ca 30 cm i diameter. Skär varje kaka tvärsöver till 8 trekanter. Rulla ihop dem mot spetsen. Tänj lite i degen så att snibben kommer på undersidan. Lägg gifflarna på plåt, smord eller med bakplåtspapper.

Jäs under bakduk ca 30 min. Värm ugnen till 225°C.

Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min.

Låt brödet svalna på galler utan bakduk
Visningar:
1655
Sparat:
17

LIKNANDE RECEPT

Croissanter recept
Chokladcroissan..
av Queenie
över 2 månader
Italiensk höst
över 2 månader
Chokladmarmelad
av Bodil56
över 2 månader
Brödpudding med..
av Aria
över 2 månader
Croissanter
av tina62
över 2 månader
Croissant på fä..
av tina62
över 2 månader