Dansken

Världens godaste nyttigaste grova bröd!

Betyg (5 röster)
Antal personer
2 limpor
Dansken

Ingredienser

10 dl vatten
4 dl rågkärnor
3 dl solrosfrön
0,75 dl linfrön
2 påsar brödkryddor
2 msk salt
2 dl mörk brödsirap
10 dl grovt rågmjöl
5 dl vetemjöl
60 g Jäst (1,2 pkt)
Olja

Gör så här

Dag 1:

Blanda i en bunke:
Rågkärnor
solrosfrön el. solroskärnor
Linfrön
Brödkryddor
Salt

häll 5 dl kokande vatten över blandningen och rör om tills allt är blött.
lägg plastfolie över bunken och låt stå över natten el ett dygn.


Dag 2:

Blanda i assistent:
5 dl Vatten
Sirapen
Rågmjöl
Vetemjöl
jäst

Häll i Dag 1 och kör i maskin i 30 min.
(OBS! Degen är väldigt kladdig och tjock!)
Olja och mjöla formarna och häv i degen.
Häll lite mjöl på och platta till med en sked.
Låt stå under en handduk i 30 min.

Sätt ugnen på 250 grader.
Sätt in formarna och spraya in vatten med en blomspruta.
Sänk värmen till 210 grader och grädda i 90 minuter.

Tips! Om brödet börjar bli svart kan man lägga på alluminiumfolie eller bakplåtspapper när det är 30 minuter kvar.
ta ut brödet ur formen och låt svalna.

SKÄR EJ I BRÖDET SAMMA DAG!
Visningar:
3565
Sparat:
112

LIKNANDE RECEPT

Bättre än sex k
av Bodil56
över 2 månader
Dansk fläskstek
av Prima
över 2 månader
Dansk skomakarl
över 2 månader
Dansk sjömansbi
av lennali
över 2 månader
Dansk Flaeskest
av danolof
över 2 månader
Elsebeths Crebi
över 2 månader