Danskt rågbröd

Rågbröden tar lång tid att jäsa för att få full arom, men de kräver inte särskilt stor arbetsinsats.
Receptet ger ett tungt och kompakt bröd, precis som hos bagaren eller i butiken i Danmark.

Skär tunna skivor och lägg på massor av pålägg, för ett riktigt danskt smørrebrød. Krosset - skall blötläggas eller kokas innan det blandas i degen. Dels för att mjukna, dels för att inte suga vätska från degen.

Betyg (2 röster)
Antal personer
3 limpor
Danskt rågbröd

Ingredienser

1 paket (50 g) jäst för söta degar
1 liter fingervarmt vatten, 37°
3 dl vetekross
1 dl fibrex
1 msk salt
½ dl brödsirap
7 dl (ca 420 g) vetemjöl special
16-18 dl (900-1000 g) grovt rågmjöl
matfett, till form och pensling

Gör så här

Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av det fingervarma vattnet. Häll i resten av vattnet, vetekross, fibrex-flingor, salt och brödsirap. Arbeta in vetemjölet och sist rågmjölet, lite i taget, tills degen blir smidig och släpper bunken. Låt jäsa 1 - 1 ½ timme.

Knåda ordentligt igenom degen på bakbordet så alla gasblåsor försvinner. Dela degen i tre delar och kavla ut till avlånga bitar som rullas till tre bröd. Lägg i smorda bakformar, ca 1 1/2 liter, med skarven neråt.

Ställ bröden att jäsa under bakduk ca 2 timmar.
Sätt ugnen på 250° så den är varm tills bröden är färdig jästa.

Pensla bröden med smält matfett. Grädda dem på nedersta falsen i ugnen ca 1 1/4 timme. Sänk temperaturen till 175° när du satt in plåten.

Låt bröden svalna i bakduk. De blir godast om de får mogna något dygn.
Visningar:
7280
Sparat:
86

LIKNANDE RECEPT

Rågbröd recept
Trekantiga rågb..
över 2 månader
Kall lax- och r
över 2 månader
Nikkaluokta sop
över 2 månader
Buavärstingen (
av LillaJa
över 2 månader
Laxtårta med lö
av babbs
över 2 månader
Nikkaluoktasopp
av MrsC
över 2 månader