Danskt rågbröd med surdeg

Danskt rågbröd med surdeg

Betyg (2 röster)
Antal personer
1 bröd

Ingredienser

Dag 1:
Grundsurdeg:
5 g jäst
2 dl lättfil
3 dl grovt rågmjöl

Dag 2 eller 3:
1 ½ dl rågkross
5 dl vatten
1 msk salt
2 tsk stötta fänkåls- eller kumminfrön
4 dl vetemjöl Special
ca 7 dl grovt rågmjöl
ca 3 msk smör till pensling

Gör så här

Dag 1:
Lös upp jästen i fingerljummen (37°) lättfil och
rör i mjölet i en liten skål. Täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur i 1-2 dygn.

Dag 2-3:
Blötlägg rågkross i ljummet vatten i 2-3 timmar eller
häll kokande vatten över dem och låt stå 30 minuter. Silaav vattnet.

Rör ut grundsurdegen med 5 dl kallt vatten, salt, kryddor, blötlagdt rågkross, vetemjöl och rågmjöl.
Häll upp den ganska lösa degen i två smorda avlånga bakformar (à 1 1/2 liter). Låt jäsa
cirka 3 timmar i rumstemperatur.

Sätt ugnen på 250°.
Pensla brödet med vatten. Sätt in formen på galler i ugnens nedre del och minska värmen till 200°. Grädda brödet 60-70 minuter. Prova med sticka.

Låt brödet svalna lite i formen, pensla med smör och stjälp upp efter en stund. Låt svalna på galler. Linda in det i bakduk och låt det ligga minst
en dag innan det skärs upp.
Visningar:
4973
Sparat:
146

LIKNANDE RECEPT

Rågbröd recept
Trekantiga rågb..
över 2 månader
Urbans tyska su..
av amaria
över 2 månader
Kall lax- och r
över 2 månader
Nikkaluokta sop
över 2 månader
Buavärstingen (
av LillaJa
över 2 månader
Laxtårta med lö
av babbs
över 2 månader