Den optimala tomatsåsen

En riktigt god tomatsås kräver tid.
Det är först när löken svettas på låg värme och
tomaterna får puttra i timmar som en djup
sötma kan lockas fram ur tomaterna.

Betyg (2 röster)
Antal personer
8 st

Ingredienser

1,5 kg tomater , (eller 3 burkar hela ā 400 g)
3 st gul lök(ar)
5 st vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 st lagerblad
1 msk socker
1,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 msk balsamvinäger
1 msk torkad oregano , (eller 3 msk färsk)

Gör så här

Klyfta de sköljda tomaterna och skär bort stjälkfästet.
Skala och finhacka löken och skiva vitlöksklyftorna tunt.
Fräs lök och vitlök i olivolja på svag värme i en stor gryta.
Löken ska svettas och få lite färg, men inte bli bränd.
Häll ner tomater, lagerblad, socker, salt, peppar och vinäger.
Låt allt koka under lock på låg värme i ca 1 timme.
Såsen kokar samman och blir ganska tjock och trögflytande.
Dra av grytan från plattan och smula ner torkad eller finhackad färsk oregano i grytan.
Låt såsen dra ytterligare 15 minuter innan den serveras.
Såsen går utmärkt att frysa in.
Visningar:
1584
Sparat:
75

LIKNANDE RECEPT

Tomatsåsen recept
Snabba tomatsås..
av maxxess
över 2 månader
Vegetarisk lasa
av TessaA
över 2 månader
Tinas bästa köt..
av Tiol
över 2 månader
Enkel Minestron
av Caddiie
över 2 månader
Vegetarisk lasa
över 2 månader
Kebab pizzabull
av LaJefa
över 2 månader