Dinkelbröd

Har fått veta att det är svårt att baka med enbart dinkelmjöl, men detta bröd som jag hittade på i går blev jättebra (enligt mina premisser...)

Betyg (0 röster)
Antal personer
8-10 stora

Ingredienser

1 pkt jäst
400 ml vatten
300 g siktat dinkelmjöl (Saltå kvarn hade jag...)
300 g helkorn dinkelmjöl (Saltå kvarn)
4 krm salt
1 dl mjölk
1,5 dl creme fraiche, ej lätt

Gör så här

Blanda 38 gradigt vatten och jäst.
Tillsätt de båda mjölsorterna och bearbeta ordentligt (matberedare minst 5 minuter)
Låt jäsa minst 40 minuter (degen skall vara ganska lös innan den jäser)
Efter första jäsning: Tag ut degen och bearbeta den för hand så den blir smidig (tillsätt mjöl i omgångar, eftersom degen är bra "degig" i början.
Tag ut småbitar och forma till platta kakor. Degen kommer att jäsa ungefär 50% av storleken.
Låt jäsa under duk ca 20 minuter.
Grädda i 175 grader tills brödet fått gyllenbrun yta.

Tips: Hyvla färsk parmesan på brödet innan gräddning. Testa också att pensla med olivolja (av BRA sort!) och strö grovsalt ovanpå innan gräddning.
Visningar:
1928
Sparat:
14

LIKNANDE RECEPT

Dinkelbröd recept
Dinkelbröd i fo..
av Tiadina
över 2 månader
Grova GI-bröd..
av ros
över 2 månader
Små dinkelbröd
över 2 månader
Gott & superenk
över 2 månader
Dinkelbröd med
av Ingan
över 2 månader
Kossans  Graham
av kossan
över 2 månader