Dubbelmarinerad tjälknul

Super gott..passar bra till buffé

Betyg (0 röster)
Antal personer
ca 8
Dubbelmarinerad tjälknul

Ingredienser

1,5 kg älgkött , fryst benfritt , eller nötkött eller hjortkött
Kryddad saltlag:
1 l vatten
1 dl salt
1 tsk socker
0,5 tsk svartpeppar , krossad
1 st lagerblad
15 st enbär

Marinad 2:
4 msk olja
2 msk soja
2 krossade vitlöksklyftor
1 ask gräslök

Gör så här

Tillagning:

1. Lägg det frysta köttet otinat i en ugnssäker form eller stekpanna. (Flera köttbitar kan läggas i ungslångpanna och stekas samtidigt.) Sätt in köttet i nedre delen av ugnen och sätt på 75 graders ugnsvärme. Stick in en köttermometer när köttet tinat efter 2-3 timmar. Spetsen på termometern ska placeras mitt i den tjockaste delen. Låt köttet stå i ugnen 10-12 timmar.
När termometern visar 60 ° C är köttet rött inuti, vid 70 °C är det rosa och vid 75 °C helt genomstekt.

2. Koka lagen 3-4 min. Låt den svalna lite. Lägg det varma köttet i en bunke eller rymlig fryspåse. Häll över lagen, som ska täcka köttet. Låt det svalna lite, täck över och ställ det kallt ca 5 timmar.

3. Tag upp köttet och förvara det utan lag.
Skär köttet i tunna skivor.

4. Gör sedan marinad 2 och lägg de skivade köttet i en påse och häll på marinaden..låt ligga och dra ca 12 tim.
Visningar:
15099
Sparat:
288

LIKNANDE RECEPT

En annorlunda t
över 2 månader
Tjälknul
av ime45e
över 2 månader