Engelskinspirerad fruktkaka

Passar utmärkt till det klassiska engelska eftermiddagstet men givetvis god även till kaffet. Den är mycket hållbar.

Betyg (0 röster)
Antal personer
1 kaka

Ingredienser

300 g smör
3½ dl strösocker
5 ägg
2 msk konjak
50 g röda cocktailbär
2 dl russin
6 dl vetemjöl
2 msk skorpmjöl och smör till formen

Gör så här

Rör smöret smidigt i stor skål, tillsätt socker. Fortsätt att röra eller vispa med elvisp tills allt sockret smält i smöret och blandningen är ljus och luftig.

Skölj äggens gulor och vitor. Tillsätt gulorna en i sänder, rör emellan. Tillsätt konjaken.

Skär cocktailbären i mindre bitar. Skaka dessa och russinen i lite av mjölet. Tillsätt hela mjölmängden och frukten samtidigt, rör så att mjölet fördelas i kaksmeten.

Piska äggvitorna till styvt skum. Vänd in dem med några få tag.

Häll upp smeten i smord och bröad kakform, 1½ liter. Grädda i ugn 175 grader, 1 timma och 15 minuter. Lägg folie över när kakan visar tendens att bli alltför mörk på ytan. Stick djupt i den med en och kolla så att tårtan är torr. Stjälp upp den. Låt den stå övertäckt en till två dagar innan den skärs upp. Skär upp den i tunna skivor.
Visningar:
2143
Sparat:
11

LIKNANDE RECEPT

Fruktkaka recept
Julens saftigas..
över 2 månader
Fruktkakan – et
över 2 månader
Fruktkaka med v..
av HanneML
över 2 månader
Engelsk fruktka..
av MrsC
över 2 månader
Mormors fruktka
över 2 månader
Prostinnans jul..
av Aems
över 2 månader