English apple pie

När engelsmännen ska laga äppelpaj nöjder de sig inte med härligt äppelmos, utan fyller även pajen med riven mandelmassa och täcker den med ljuvlig marängsmet. Gudomligt gott blir det!

Betyg (1 röst)
Antal personer
8 bitar

Ingredienser

3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
2 msk strösocker
1 äggula

Fyllning:
5 dl äppelmos
1½ dl ströbröd
100 g mandelmassa
50 g smör eller margarin
2 ägg
1 msk vetemjöl

Maräng:
3 äggvitor
1 dl strösocker

Gör så här

Lägg vetemjöl, kallt matfett i bitar, socker och äggula i en matberedare. Kör allt till en jämn deg och låt den vila 15-30 minuter. Du kan även göra detta för hand i en bunke.

Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Varva äppelmos och ströbröd i formen.

Riv mandelmassan grovt, lägg den i en matberedare och tillsätt matfett. Slå ett helt ägg och en äggvita i skålen, samt vetemjöl.

Rör om väl och bred sedan smeten över äppelmoset. Grädda i 200 grader, ca 30 minuter, och låt den kallna.

Vispa äggvita och socker till marängen till en tjock smet. Bred eller spritsa den över pajen. Grädda pajen i 200 grader, ca 6 minuter, så att marängen får guldbrun färg. Servera pajen avsvalnad med vaniljglass eller vaniljsås.
Visningar:
1907
Sparat:
43

LIKNANDE RECEPT

Helt underbar k
av Queenie
över 2 månader
Underbar kyckli
av Marre73
över 2 månader
Marängäppelkaka
över 2 månader
Goda grillröran
av Marre73
över 2 månader
Mumsig stek i l
över 2 månader
Jordgubbspaj me..
över 2 månader