Familjens favoritgratäng

Rotfrukter, tomat och färs smakar gott tillsammans.

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st
Familjens favoritgratäng

Ingredienser

500 g köttfärs
100 g chorizokorv
1 tsk salt
1 krm peppar
1 ägg
1 msk potatismjöl

Tomatsås:
1 gul lök
1 - 2 vitlöksklyftor
1 pkt passerade tomater á 500 g
1/2 tsk oregano
1/2 tsk basilika
salt
peppar

Rotfruktsbotten:
7 - 8 potatisar
2 morötter
1 palsternacka
1 bit rotselleri, ca 100 g
1 purjolök
salt

Gratinering:
2 - 3 dl riven ost

Gör så här

Börja med tomatsåsen. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs det mjukt och glansigt utan att det får färg. Tillsätt passerade tomater, basilika, oregano, salt och peppar. Låt såsen puttra på svag värme ca 8-10 minuter. Smaka av.

Skala och skiva potatis, morötter, palsternacka, rotselleri och purjolök ganska tunt.
Varva alla rotfrukterna och purjolöken med salt i en smord eldfast form. Häll över tomatsåsen och täck med aluminiumfolie. Ställ formen mitt i ugnen ca 35 minuter.

Tärna korven ganska fint. Arbeta samman alla ingredienserna till köttfärsen under tiden.

Tag ut den halvfärdiga gratängformen och tag bort folien. Bred köttfärsen över och strö till sist nyriven ost ovanpå.
Ställ tillbaka formen mitt i ugnen och baka den färdig utan lock, ca 35 minuter till.
Visningar:
4103
Sparat:
119

LIKNANDE RECEPT

Potatis- och kö
av Queenie
över 2 månader
Favoritgratäng
av matnytt
över 2 månader
Krämig dragonky
över 2 månader
Skink-och potat
av Liliane
över 2 månader
Grillad lammros
över 2 månader
Queenies kyckli
av Queenie
över 2 månader