Farmors söndagsstek

Kalvstek är traditionell, gammaldags festmat som vi inte får glömma bort. Här får steken puttra länge i grytan så att det blir rikligt med mustig sky till gräddsåsen.

Betyg (0 röster)
Antal personer
6-8

Ingredienser

1½ kg kalvkött
2 msk smör eller margarin
½ tsk salt
1 krm mald vitpeppar
3 dl vatten
½ tärning köttbuljong

Sås:
Steksky, ca 5 dl
2 dl vispgrädde
4 msk vetemjöl
Salt
Vitpeppar

Gör så här

Skrapa köttet med en kniv eller torka av det med hushållspapper.

Bryn matfett i en stor stekgryta. Lägg i köttet och låt det få fin färg. Vänd med träskedar och bryn köttet väl runt om.

Strö på salt och vitpeppar och häll vatten vid steken. Lägg i ½ buljongtärning. Stick ev in en köttermometer i mitten av steken. Låt sjuda under lock i 1½ timma. Tillsätt mer vatten om så behövs.

Har du använt en köttermometer ska temperaturen var 75-80 grader. Ta upp steken och lägg den på en trancherbräda.

Mät upp skyn till ca 5 dl. Vispa samman grädde och vetemjöl och häll redningen i skyn under omrörning. Låt allt koka under lock i 3 minuter.

Smaka av såsen och sila den så att den blir riktigt slät och fin.

Skär upp steken i ej för tunna skivor. Servera med gräddsåsen i en separat skål. Kokt potatis, kokta morötter och ärter samt pressgurka är gott till.
Visningar:
3599
Sparat:
73

LIKNANDE RECEPT

Söndagsstek recept
Saftig söndagss..
av lennali
över 2 månader
Fläskkarrégryta
av ca70
över 2 månader
Gammeldags stek
av MrsC
över 2 månader
Coca-Colasås
över 2 månader
Pressgurka
över 2 månader
Rönnbärsgelé
av MrsC
över 2 månader