Fars favoritgryta

Inte ens de som föredrar svensk husmanskost kan motstå denna lite franskinspirerade gryta, serverad med baguette och ett glas vin.

Betyg (2 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

½ kg putsat , mörat nötkött t . ex . fransyska eller grytbitar
1 msk smör eller margarin
200 g pärllök
1 morot
2 msk vetemjöl
5 dl torrt rött vin eller 2½ dl rött vin och 2½ dl köttbuljong
2½ dl krossade tomater
1 tsk timjan
2 - 5 skivor bacon
1 burk skivade champinjoner
3 - 4 salladslökar
Baguette

Gör så här

Tärna köttet i munsstora bitar. Smält 1 tsk av matfettet i en stekgryta på medelvärme. Bryn det tärnade köttat ca 5 minuter. Ta upp det och torka ur grytan.

Skala och skölj lök och morot. Skiva moroten fint. Smält resten av matfettet i stekgrytan. Tillsätt lök och morot och fräs dem ca 5 minuter. Skaka samman mjölet med lite av vinet. Häll ner köttet i grytan och tillsätt vin, tomater, timjan och red av med mjölblandningen.

Lägg på locket och låt grytan sjuda på svag värme tills köttet är färdigt och grönsakerna mjuka, ca 20-30 minuter. Rör om då och då.

Knaperstek baconskivorna och låt dem sedan rinna av på hushållspapper. Smula ner baconet i grytan. Låt champinjonerna rinna av. Hacka salladslöken och tillsätt den tillsammans med svampen i grytan. Det det koka samman under omrörning, ca 5-10 minuter. Servera genast med baguett till samt kokt ris.
Visningar:
2677
Sparat:
96

LIKNANDE RECEPT

Ingefärsgryta
av tina62
över 2 månader
Mammas goda vil..
av asma
över 2 månader
Köttgryta med f
av Queenie
över 2 månader
Kycklinggryta
av Gul13
över 2 månader
Het kycklinggry
av amaria
över 2 månader
Jannes favoritg
över 2 månader