Fattigmansjambalaja

En av cajunkökets absoluta klassiker. Detta är en typisk "man tager vad man haver"-rätt.

Betyg (0 röster)
Antal personer
6 st

Ingredienser

200 g rökt skinka
200 g rökt stark vitlökskorv
2 gula lökar
2 stjälkar blekselleri
1 stor grön paprika
50 g smör eller margarin
1 msk kreolkrydda
1 burk krossade tomater
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk sambal oelek
1 msk farinsocker
4 lagerblad
2 vitlöksklyftor
1 burk öl
5 dl vatten
6 dl risgryn

Gör så här

Skär skinka och korv i småbitar. Skölj och hacka alla grönsakerna.

Smält matfettet i en stor stekpanna. Häll i hälften av grönsakerna och fräs under ständig omrörning i ca 15 minuter. Krydda med lite kreolkrydda. Lägg över grönsakerna i en tjockbottnad gryta som sätts på svag värme. Kreolkryddor kan på vissa ställen vara svårt att få tag i. I många större matvarubutiker finns det ett sortiment av kryddor som kallas Charchere´s Creole Seasoning som är att rekommendera. Du kan även göra din egen kreolkrydda. Blanda 1 1/4 dl salt, 2 msk grovmalen svartpeppar, 2 msk paprikapulver, 2 msk vitlökspulver och 2 msk chilipulver. Blanda väl.

Stek skinka och korv, krydda med kreolkrydda. Lägg ner skinkan och korven i grytan.

Fräs och krydda den sista omgången grönsaker. Häll över i den andra grytan tillsammans med tomatkross, vinäger, sambal oelek, farinsocker, lagerblad, pressad vitlök, öl och vatten.

Höj värmen och låt sjuda ca 15 minuter med locket på. Häll i riset. Låt koka upp. Ta grytan från värmen och låt den stå med locket på i ca 15 minuter. Ställ tillbaka grytan på plattan och låt koka i 4 minuter. Ta åter grytan från värmen och låt den stå och dra i 10 minuter med locket på.
Visningar:
2013
Sparat:
18

LIKNANDE RECEPT

Hittade inga liknande recept.