Festfilé

Fyll fläskfilén med vårens färska spenat och bjud underbart gott vitlöksmos och ädelsås till.

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st
Festfilé

Ingredienser

Ca 600–700 g fläskfilé
Salt
Peppar
1 paket bacon, 140 g

Fyllning:
300 g färsk spenat
2 schalottenlökar
1–2 vitlöksklyftor
½ dl creme fraiche
Salt
Peppar

Ädelsås:
3 dl grädde
Sky från fläskfilén
50 g ädelost
Äkta soja

Gör så här

Ugn: 200 grader.

Skölj den färska spenaten. Koka upp lättsaltat vatten och lägg i spenaten. Låt den koka ca 4–5 minuter. Låt spenaten rinna av.

Skala och finhacka löksorterna. Hacka spenaten.

Fräs löken mjuk och glansig i lite matfett. Tillsätt spenaten och creme fraiche. Låt allt fräsa samman någon minut. Smaka av med salt och peppar.

Skär upp fläskfilén från långsidan men låt den hålla ihop i botten. Banka ut fläskfilén med en kastrull eller handen till en platta ca 1/2 cm tjock.

Salta och peppra lätt. Fördela spenaten över hela köttet. Rulla ihop som en rulltårta. Fäst med tandpetare eller bind om med steksnöre. Bryn filén runtom i lite matfett. Låt den kallna.

Tag bort tandpetare eller steksnöre. Vira baconskivorna runtom. Lägg fläskfilén i en eldfast form. Stick in en köttermometer där filén är som tjockast. Stek mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills termometern visar 63°C. Låt filén vila.

Vispa ur stekpannan med lite vatten. Häll det i en kastrull tillsammans med grädden. Låt det koka upp. Smula ner osten och låt den smälta. Smaka av med äkta soja och kanske lite peppar. Skär fläskfilén i skivor och bjud köttet med såsen och vitlöksmos.

Tips!
Vill du ha en tjockare sås till fläskfilén kan du reda av såsen med 1 msk Maizenaredning för ljusa såser.
Visningar:
3825
Sparat:
90

LIKNANDE RECEPT

Festfilé recept
Festfilé i form
av UllaC
över 2 månader
Apertinafilé me
av ismo10
över 2 månader
Festfilé (LCHF-..
av Agali
över 2 månader
Ann-Britts fest
av monel
över 2 månader
Festfilé
av kekke46
över 2 månader
Festfilé i örtk
över 2 månader