Festlig paj med köttfärs

Vill man bjuda till fest och har ont om tid är köttfärspaj ett utmärkt val. Rätten kan förberedas i god tid för att sedan bara värmas strax innan gästerna kommer.

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

200 g smör eller margarin
4 dl vetemjöl
0,5 dl vatten

Fyllning:
2 gula lökar
1 msk smör eller margarin
600 g fläskfärs
1 vitlöksklyfta
1 krm muskot
2 msk hackad persilja
2 msk strimlad selleri
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 ägg
3 msk ströbröd
1 ägg
1 msk mjölk

Gör så här

Hacka samman matfett och mjöl. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila kallt ca 1 timma.

Skala och hacka löken. Hetta upp matfettet i en stekpanna och lägg i köttfärs, lök och pressad vitlök. Låt det bryna tillsammans.

Tillsätt muskot, persilja, selleri, salt och peppar. Rör ner ägget och ställ färsen svalt.

Dela degen i två delar. Kavla ut den ena halvan till en rundel som ska täcka botten och kanter i en pajform, ca 22 cm i diameter. Strö över 2 msk ströbröd.

Häll den svala köttfärsblandningen i degskalet. Strö över resten av ströbrödet.

Kavla ut den andra deghalvan till ett lock. Lägg den ovanpå fyllningen och tryck ihop kanterna väl. Skär ut överblivna degvitar till blad som garnering. Snitta 3-4 lufthål i deglocket.

Vispa upp ägg och mjölk. Pensla pajen och grädda i 200 grader, ca 45 minuter.

Servera med en god sallad.
Visningar:
3224
Sparat:
18

LIKNANDE RECEPT

Paj recept
Fantastisk räkp..
över 2 månader
Köttfärsgratäng..
av anenik
över 2 månader
Gudomlig köttfä
över 2 månader
Fläskfilé i for..
över 2 månader
Tacolåda LCHF
över 2 månader
Kickis knäckiga
över 2 månader