Fikon- och valnötsfilé

Otroligt gott - till fest!
ca 12-15 pers

Betyg (0 röster)
Antal personer
10-15
Fikon- och valnötsfilé

Ingredienser

steksnöre
2 fläskfiléer (ā ca 550 g)
2 msk citronolivolja
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar

Fyllning:
200 g torkade fikon
2 msk whisky
1 paket bacon (ca 140 g)
50 g grovt hackade valnötter
1 msk hackad citrontimjan

Fikonströssel:
100 g torkade fikon
50 g valnötter
3 msk citronolivolja
1 msk äppelcidervinäger
1 msk färsk timjan
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Gör så här

Sötma och syra samsas väl i denna lite annorlunda fyllda
filé. Den kan serveras både varm eller kall och göras dagen
innan. Den går också bra att frysa. Det är lättast att få fina
skivor om den skärs riktigt kall.

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°. Hacka
fikonen grovt och lägg dem i
whiskyn en stund, 15 minuter.

2. Lägg baconskivorna på en
plåt med bakplåtspapper. Stek
mitt i ugnen ca 15 minuter.
Skär baconskivorna i småbitar
när de svalnat något. Sänk
ugnstemperaturen till 200°.

3. Skär upp filéerna längs med
och platta till dem lite. Salta
och peppra på båda sidor. Blanda
samman alla ingredienser till
fyllningen. Lägg fyllningen på
filéerna och pressa samman den.

4. Rulla ihop filéerna och bind
ihop med steksnöre. Lägg filéerna
i långpanna med bakplåtspapper.
Häll på citronolivolja
och snurra filéerna i oljan. Salta
och peppra. Stek mitt i ugnen ca
30 minuter eller tills innertemperaturen
är 68°.

5. Låt filéerna vila en stund innan
de skärs upp. Det går
mycket bra att steka filéerna dagen
före kalaset, skära upp dem
och hälla på fikonströsslet. Spara
stekskyn, sila den och häll
den i fikonströsslet.

6. Fikonströssel: Hacka fikon
och valnötter grovt. Fräs hacket
i oljan en kort stund, låt svalna,
tillsätt vinäger, timjan och
steksky. Smaksätt med salt och
svartpeppar.
Visningar:
1821
Sparat:
15

LIKNANDE RECEPT

Hittade inga liknande recept.