Filéspett med tzatziki

Grekiska grillspett smakar allra bäst om man har möjlighet att grilla dem på en riktig kolgrill.

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

Spetten:
600 g kalvkött eller oxfilé
Färskpressad citronsaft från en citron
1 dl olivolja
1 tsk torkad oregano
Svartpeppar
salt
8 små lökar
4 - 8 cocktailtomater
1 grön paprika

Tzatziki:
1 liten gurka
4 dl matlagningsyoughurt
3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
Salt
Peppar

Gör så här

Skölj, torka och ansa köttet. Skär det i 3 cm stora tärningar. Pressa citronen. Blanda samman olja, citronsaft, oregano och krydda med svartpeppar och lite salt. Om du har ont om tid så uteslut marineringen. Pensla i så fall köttet med marinaden innan och under tiden som du grillar. Lägg annars köttet i en plastpåse och häll i marinaden.

Skala gurkan, dela den på mitten och gröp ur kärnorna. Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Salta lite och låt den rinna av i ett melittafilter eller silduk i ca 30 minuter.

Förbered grönsakerna. Trä lagom stora bitar av lök, tomat, paprika och kött omväxlande på 4 metall- eller träspett. Lägg träspetten först i lite vatten så tar de inte eld under grillningen.

Blanda den avrunna gurkan med youghurt, pressad vitlök, olja och vinäger. Krydda med salt och peppar. Grilla spetten i ugnen eller på utegrillen. Servera såsen till.
Visningar:
2000
Sparat:
26

LIKNANDE RECEPT

Filéspett recept
Fläskfiléspett ..
över 2 månader
Ugnsbakad lax m..
av popik
över 2 månader
Tomat- och whis
av jas65
över 2 månader
Filéspett
av tina62
över 2 månader
Fläskfiléspett
av tina62
över 2 månader
Fläskfiléspett
av ros
över 2 månader