Finsk surdegslimpa

Dessa limpor blir helt suveränt goda! Smakar precis som originalet! Tar lång tid att baka men är väl värd mödan.

Betyg (2 röster)
Antal personer
2 st
Finsk surdegslimpa

Ingredienser

Dag 1 :
8 dl 37 -gradigt vatten
6 dl grovt rågmjöl
2 msk surdeg

Dag 2 :
3 dl 37 -gradigt vatten
ca 16 dl grovt rågmjöl
1 msk salt
20 g jäst

Gör så här

Dag 1:
Blanda ihop vatten, rågmjöl och surdeg till en välling. Täck med duk och låt stå på en varm plats i 12-14 timmar. Därefter kan du ta 1dl och spara i kyl eller frys till nästa baktillfälle.

Dag 2:
Lös upp jästen i lite av vattnet och tillsätt alla ingredienser i smeten från dag 1. Knåda för hand eller i maskin (kan behövas mer rågmjöl då) tills degen är mjuk och glansig. Sätt in bunken (med plastfolie över) i ugnen med endast ugnslampan på och låt jäsa till dubbel storlek. Detta kan ta några timmar.
Baka ut två limpor som du mjölar med rågmjöl och låt jäsa i ugnen med bakduk och plastfolie över med endast ugnslampan på.
När limporna har jäst sig fina gräddar du dem i 200-220 grader i ca en timme.
Visningar:
10087
Sparat:
146

LIKNANDE RECEPT

Surdegslimpor
av ros
över 2 månader
Surdegslimpa me
över 2 månader
Kristinas surde
över 2 månader
Surdegslimpa me
över 2 månader
Macka med grill
av odin
över 2 månader