Fiskgratäng med vin-och spenatsås

Se efter vad du har i ditt kylskåp!

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st
Fiskgratäng med vin-och spenatsås

Ingredienser

400 g färsk rödspättafilé

Mos:
1 kg potatis
25 g smör , ca
2 dl grädde eller mjölk , ev blandat
1 äggula
salt
vitpeppar

Gratängsås:
1 liten lök
Smör att steka i
1 dl vitt vin
½ buljongtärning
1 burk Kesella eller 2 dl grädde
salt
citronpeppar

spenat
rökt lax
ost Alternativt . 1 pkt fryst spenat
½ burk kräftstjärtar eller räkor
2 dl riven ost , gärna graviera eller parmesan , färskriven

1 msk idealmjöl
Citron

Eventell garnering:
halverade cocktailtomater
saltgurka skuren på längden
inlagd paprika skuren på längden , kräftstjärtar
dill (torkad eller färsk) .
Låt fantasin flöda!

Gör så här

* Koka potatisen med skalen på.
* Skala den när den är varm och mosa den med smöret.
* Häll på varm mjölk och vispa alltsammans till ett fluffigt mos.
* Krydda med salt och peppar.
* Spritsa moset runt kanterna i en smord ugnsform.

Gratängsås:
* Finhacka lök och låt den bli mjuk i en panna med smör.
* Tillsätt vin och buljongtärning. Låt sjuda.
* Tillsätt Kesella eller grädde och låt det koka in något.
*Tillsätt spenatsås/annan passande sås.
* Red såsen med idealmjöl och låt koka några minuter.
* Salt och citronpeppar.
* Häll ett lager sås i botten, fisken omlott ovanpå med kräftstjärtar. Ett lager sås igen.
* Strö över osten.

*Om du använder fryst spenat. fräs den i smör tills all vätska är borta.
* Salta och lägg den i botten med fisken omlott på den med
kräftstärtar.
* Slå över gratängsåsen.
* Strö över osten.

225 grader, 25 minuter i mitten av ugnen

Om du vill kan eventuell garnering gratineras de sista 8 minuterna. Ej nödvändigt.
Visningar:
5719
Sparat:
26

LIKNANDE RECEPT

Fiskgratäng recept
Tomas goda fisk..
av remmen5
över 2 månader
Vitlöks och spe..
över 2 månader
Tonfiskgratäng
av ca70
över 2 månader
Fiskgratäng med..
av ros
över 2 månader
Lyxig fiskgratä
av gosmosa
över 2 månader
Fiskgratäng med
av Disen
över 2 månader