Fiskgryta med saffransaioli

Medelhavsmat på svenskt vis - doftande, varm och mustig. Lika god en sval sommarkväll som värmande under vintern.

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

400-500 g fiskfilé, t.ex. lax eller torsk
2 gula lökar
1 fänkål
1 röd paprika
1 gul paprika
1 grön paprika
1 msk olivolja
1½ tsk oregano
1½ tsk timjan
600 g konserverade, hela tomater
1 fiskbuljongtärning
2-3 dl torrt vitt vin
2 vitlöksklyftor, skivade
½ kuvert saffran
200 g sockerärter
100 g skalade räkor
½ dl finhackad dill

Saffransaioli:
2 dl lättmajonnäs
1 pressad vitlöksklyfta
0,25 g saffran

Gör så här

Gör saffransaiolin. Blanda 2 dl lättmajonnnäs med 1 pressa vitlöksklyfta och 0,25 g saffran. Blanda väl och låt stå kallt i 30-60 minuter.

Skär fiskfiléerna i stora bitar. Skala och hacka löken. Skär fänkålen i tunna skivor. Ansa paprikorna och strimla dem grovt.

Hetta upp oljan på medelvärme i en stor gryta. Fräs lök, paprika och fänkål i oljan tills det mjuknar, ca 3 minuter. Tillsätt oregano, timjan, tomaterna med sitt spad och buljongtärningen. Låt grytan sjuda i 10 minuter.

Häll i vinet och sjud upp. Tillsätt vitlök och saffran och låt sjuda ca 3 minuter till. Lägg i fisken och sockerärterna och sjud tills fisken är färdig, 4-5 minuter.

Strö över räkor och dill och toppa med saffransaioli.
Visningar:
2473
Sparat:
40

LIKNANDE RECEPT

Fiskgryta recept
Svärmors fiskgr..
över 2 månader
Räkcocktail med..
av kladdus
över 2 månader
Fiskgryta med l..
av Anqh
över 2 månader
Thaigryta med c
av UllaC
över 2 månader
Queen-Ingelas g
av Queenie
över 2 månader
Härliga fiskgry
av Marre73
över 2 månader