Fiskgryta Parisienne

Denna gryta blir extra god av en grönsås med basilika, anjovis och vitlök.

Betyg (0 röster)
Antal personer
10 st

Ingredienser

1 kg laxfilé
250 g räkor med skal (ca 100 g skalade)
1 kg musslor med skal
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
2 msk smör
2 påsar saffran (á 0,5 g)
3 burkar hela tomater (á 400 g)
1 - 2 dl torrt vit vin
2 hönsbuljongtärningar
2 tsk timjan
1 lagerblad
1 tsk salt
2 msk hackad dill

Salsa verde:
1 kruka färsk basilika
4 små anjovisfilöéer
2 vitlöksklyftor, skalade
1 dl olivolja
rivet skal från 1 lime
2 krm salt
½ krm nymald svartpeppar

Till servering:
Kokt potatis
Brytbröd

Gör så här

1. salsa verde: Finhacka basilika, anjovis och vitlöksklyftor i en mixer eller liten matberedare. Droppa i oljan under tiden som maskinen går. Tillsätt resten av ingridienserna till salsan.
2. Skär fisken i stora bitar. skala räkorna. Skrubba musslorna under rinnande vatten. Dra bort skägget och släng alla trasiga eller öppnade som inte slöuter sig när man knackar på skalet.
3. Skala och hacka gul lök och vitlök. Ansa och strimla fänkålen.
4. Stek båda löksorterna och fänkål i smöret i en gryta och låt det fräsa 4 - 5 min. Tillsätt saffran. Häll i tomater, vin och delade buljongtärningar. Koka upp. Lägg i musslor, timjan och lagerblad. Lägg på locket. Låt grytan sjuda 10 min. Släng de musslor som inte öppnats.
HIT KAN FÖRBEREDAS
5. Salta och lägg ner fisken i grytan. Låt sjuda ca 5 min. Blanda ner räkorna. strö över dill.
6. Servera grytan med kokt potatis, salsa verde och bryt bröd.
Visningar:
1047
Sparat:
4

LIKNANDE RECEPT

Fiskgryta recept
Svärmors fiskgr..
över 2 månader
Fiskgryta med l..
av Anqh
över 2 månader
Thaigryta med c
av UllaC
över 2 månader
Queen-Ingelas g
av Queenie
över 2 månader
Härliga fiskgry
av Marre73
över 2 månader
Lysande gul fis..
över 2 månader