Fläskägg med rotmos

Detta underbara recept har vi fått från en kollegas farmor. Ett riktigt gammalt hederligt husmanskostrecept alltså!

Betyg (3 röster)
Fläskägg med rotmos

Ingredienser

1-1 1/2 kg lättrimmad fläsklägg
5 vit- och 5 kryddpepparkorn
1 medelstor gul lök
Rotmos:
1 stor eller 2 mindre kålrötter
ca 1 kg Fläskspad
5 medlestora potatisar
mald vitpeppar
mald kryddpeppar
salt

Gör så här

Be att få läggen knäckt och fråga samtidigt om den behöver vattenläggas innan kokningen. Lägg den i en gryta och häll på så mycket vatten att det täcker läggen. Koka upp den och skumma väl. Tillsätt sedan pepparkornen och löken delad i klyftor. Sjud under lock tills köttet är mört, ca ett par timmar. Ta upp läggen och skär bort svålen och det mesta fettet. Köttet skärs i skivor. Lägg det i litet av spadet och värms upp.Rotmos: Skala och skär kålroten i skivor och lägg dem i spadet som finns kvar. Låt koka 1/2 timme. Tillsätt skalad och skuren potatis och låt allt koka tills det är mjukt. Mosa med elvisp eller i matberedare. Späd moset till önskad konsistens. Krydda med nymald kryddpeppar och vitpeppar och eventuellt lite salt. Servera med senap!
Visningar:
12211
Sparat:
211

LIKNANDE RECEPT

Rotmos recept
Fläsklägg med h..
av lennali
över 2 månader
Kokt rimmad flä
av MrsC
över 2 månader
 Rotmos
över 2 månader
Korvbullar..
över 2 månader
Lergrytekarré m
av bjovel
över 2 månader
Rotfruktspuré m
av Cayene
över 2 månader