Fläskfilé med champinjoner och krämig ostsås

Smakrik fläskfilégratäng med gorzonzolasås

Betyg (1 röst)
Antal personer
4 st

Ingredienser

800 gr fläskfilé
15-20 färska champinjoner
3 dl vispgrädde
2 burkar crème fraîche
3-4 hg ost Gorgonzola Mascarpone-ost el annan Gorgonzolaost
1-2 msk Dijonsenap, pröva dig fram)
0,5 dl rödvin/matlagningsvin
några stänk sojasås
Salt
Vitpeppar
Maizenaredning för ljusa såser
200 gr gratängost, med neutral smak som inte konkurrerar med Gorgonzolan)

Gör så här

Helstek fläskfilén, skiva och lägg i smord, ugnssäker form. Det är bara bra om den är ordentligt rosa i mitten eftersom den skall in i ugnen och gratineras (annars kan den bli för torr). Skiva champinjonerna och stek eller stek dem hela och lägg mellan köttskivorna i formen.

Blanda grädde, crème fraîche och vin i en kastrull och värm. Lägg i osten och låt allt sakta koka ihop tills osten smält.

Smaksätt med senap och några stänk sojasås, salt och peppar.

Red med Maizenamjöl tills såsen blivit ordentligt tjock och trögflytande - den bli tunnare i ugnen.

Du kan också smaksätta med lite tomatpuré, chilisås eller paprikapulver - pröva dig fram och låt fantasin sätta gränser. Själv tycker jag att de ursprungliga ingredienserna räcker eftersom gorgonzolaosten är väldigt smakrik.

Häll såsen över köttet och svampen och strö över gratängost som ett täcke.

Gratinera mitt i ugnen i 200 grader ca 15-20 minuter, tills gratängosten smält och fått gyllene färg.

Servera med sallad och valfria tillbehör (ris, pasta eller potatis). Hasselbackpotatis eller klyftpotatis (pommes château) är gott till.
Visningar:
6084
Sparat:
88

LIKNANDE RECEPT

Fläskfilé recept
Absolut bästa f..
av Marre73
över 2 månader
Kycklinglasagne..
av zonale
över 2 månader
Fläskfilé bacon
av Queenie
över 2 månader
Himmelska gryta
över 2 månader
Fläskfilé du in
över 2 månader
Gryta med fläsk
av UllaC
över 2 månader