fläskfilégratäng

Alltid uppskattad bjudrätt

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

600 gr fläskfilé
salt
peppar
1 dl vatten
140 gr tärnad bacon (jag har någon gång bytt ut bacon mot parmaskinka med lika lyckat resultat)


Stuvning:

250 gr färska champinjoner
smör eller margarin
2.5 msk vetemjöl
2 dl sky + buljong
1 dl lätt kokbar crème fraîche
1 msk soja
2 - 3 msk sherry (portvin går lika bra)


Gratinering:
riven (gratäng)ost

Gör så här

Ansa och helstek fläskfilén (i receptet står att den skall skivas först men jag tycker den blir saftigare och godare om den helsteks). Salta och peppra. När den blivit gyllenbrun runt om, salta och peppra och häll på ca 1 dl vatten. Låt fläskfilén eftersteka i skyn ca 5 min. Skär den i ca 2 cm tjocka skivor när den svalnat något och spara stekskyn.

Ansa och skiva svampen och fräs den i matfett tills all vätska kokat in. Strö över mjölet och rör om. Späd med sky och köttbuljong (totalt ca 2 dl) och koka upp (jag brukar ta 1 dl sky och 1 dl köttbuljong). Tillsätt crème fraîche och koka ytterligare några minuter under omrörning. Smaka av med sherry eller portvin, soja, peppar och ev lite salt men tänk på att buljong, sky och soja ger mycket sälta!

Fräs bacon eller parmaskinka i en stekpanna. Låt baconet rinna av på hushållspapper. Lägg köttet skuret i ca 2 cm tjocka skivor i en smörad gratängform och strö över bacon eller skinka. Överst svampstuvning toppad med gratängost. Ta så mycket ost att hela gratängen täcks gott och väl. Mager gratängost funkar men det blir inte lika gott!

Gratinera i ugn i 250 grader tills osten smält och fått fin färg, ca 15-20 min.

Klyftpotatis eller rösti är gott till.
Visningar:
6067
Sparat:
23
Monikas ljuvlig..
över 2 månader
Fin gratäng med..
av Annafbg
över 2 månader
Fläskfilégratän
av lennali
över 2 månader
Drömsk tortelli
över 2 månader
Fläskfilégratän
över 2 månader
Fläskfilégratän
av Inabina
över 2 månader