Fläsklägg med hemlagat rotmos

En av mina favorit rätter när jag bodde hemma. En klick senap på tallriken och lyckan är fullständig.

Betyg (5 röster)
Antal personer
4 st
Fläsklägg med hemlagat rotmos

Ingredienser

Färsk fläsklägg, ca 1 kg eller rimmad fläsklägg
ca 2 1/2 liter vatten
1 tsk salt per l vatten
1 morot, i bitar
1 purjolök, i bitar
5 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
1 lagerblad

Rotmos:
6 stora potatisar, i bitar
1 kg kålrötter, i bitar
200 g morötter, i bitar
1 smörklick
2 tsk salt
Vitpeppar

Tillbehör:
Senap

Gör så här

Koka upp vatten och tillsätt salt (inge salt om du använder rimmad lägg.
Lägg i köttet och koka upp.
Tillsätt morot, lök och kryddor. Koka på svag
värme tills köttet känns mört, ca 1 1/2 tim. Prova med en sticka. Ta upp grönsakerna.

Lägg kålrot, och morötter i en gryta och häll på vatten tills det knappt täcker.
Koka upp, salta och koka ca 30 min. Lägg i potatisen efter 15 min
Häll av spadet och spar till spädning. Mosa rotsakerna och en klick smör med potatisstöt. Späd med spadet till lagom konsistens. Smaksätt eventuellt med salt och peppar.
Skär läggen i skivor och servera med rotmosen och senap.
Visningar:
19931
Sparat:
421

LIKNANDE RECEPT

Kokt rimmad flä
av MrsC
över 2 månader
 Rotmos
över 2 månader
Korvbullar..
över 2 månader
Lergrytekarré m
av bjovel
över 2 månader
Rotfruktspuré m
av Cayene
över 2 månader