Fond - Fisk

Det är enkelt att göra sin egen fiskfond och det blir garanterat gott när fisksåsen skall lagas.
Frys gärna fiskfonden tills du behöver den.

Betyg (0 röster)
Antal personer
5 st

Ingredienser

2 tsk salt
8 st vitpepparkorn
1 st gul lök
1 purjolök (vita delen)
1/2 palsternacka
1 knippa persilja (kan uteslutas)
2 - 3 liter vatten
2 kg fiskskrov (helst plattfisk)

Gör så här

Skölj skroven noga under kallt vatten och lägg i en kastrull. Om du inte får tag i skrov från plattfisk kan du använda annan vit fisk inkl. huvuden och fenor men tag alltid bort gälarna oavsett vilka skrov du använder.
Täck skroven väl med vatten
lägg i kryddorna, persiljan och löken (skivad)
Koka upp och sjud under lock ca 20 min .
Sila fonden (helst genom silduk)
Klart att frysas eller användas.

När du skall använda fonden, koka ned den till hälften och smaksätt med salt o peppar
Om du skall göra vittvinssås är det nu vittvinet tillsätts inte före en ev. infrysning.
Visningar:
2055
Sparat:
21

LIKNANDE RECEPT

Fond recept
Fläskfilé bacon
av Queenie
över 2 månader
Kycklinggratäng
över 2 månader
Gryta med fläsk
av UllaC
över 2 månader
Fläskfilé á la
över 2 månader
Monikas ljuvlig
över 2 månader