Fond - Oxe (mörk)

Ett alternativ till buljongtärning och dessutom utan tillsatsämnen...

Betyg (0 röster)
Antal personer
5-10

Ingredienser

5 kg oxben i små bitar (5–6 cm)
3 morötter i stora bitar
1 purjolök i stora bitar
1 palsternacka
1 persiljerot
1/4 rotselleri
2 gula lökar
4 klyftor vitlök
2 dl tomatpuré
1 lagerblad
4 hela vitpepparkorn

Gör så här

Skala alla grönsakerna och skölj dem noga i rent vatten.

Bryn benen i ugnen, 1–2 timmar i 175 °C.

Bryn grönsakerna antingen i en stor gryta eller tillsammans med benen i ugnen den sista halvtimmen.

Fräs tomatpurén en kort stund tillsammans med grönsakerna.

Lägg benen i grytan och häll på vatten så att det nätt och jämnt täcker benen.

Låt koka i 12–16 timmar.

Skumma fonden (ta bort fett och skum) med jämna mellanrum.

Det är viktigt att fonden kokar på svag värme.
Visningar:
1603
Sparat:
29

LIKNANDE RECEPT

Fond recept
Fläskfilé bacon
av Queenie
över 2 månader
Kycklinggratäng
över 2 månader
Gryta med fläsk
av UllaC
över 2 månader
Fläskfilé á la
över 2 månader
Monikas ljuvlig
över 2 månader