Fransk äppelkaka

Låter gott har ej provat

Betyg (0 röster)
Antal personer
6 st

Ingredienser

6 st äpplen (ca 900 g)
6 dl vatten
2 dl strösocker
½ medelstor skivad citron

Mandelsmet:
200 g sötmandel
100 g rumsvarmt smör
1½ dl strösocker
2 äggulor
2 msk rivet citronskal
2 äggvitor

Garnering:
Rostade mandelspån

Tillbehör:
Vaniljglass eller vispad grädde

Gör så här

Skala och kärna ur äpplena. Dela dem och skär varje äppelhalva i ca 3-4 klyftor.
Koka upp vatten med socker och citron i en kastrull.
Lägg i äppelklyftorna och låt försiktigt och sakta koka under lock, tills äppelklyftorna är nätt och jämnt mjuka.
Häll av sockerlagen med citronskivorna och låt äppelklyftorna svalna något.

MANDELSMETEN: Skålla och mal mandeln. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna. Rör eller vispa till en smidig smet. Rör i citronskal och mandel. Blanda väl. Vispa äggvitorna hårda och styva och vänd ner i mandelsmeten. Blanda väl.
Lägg de väl avrunna äppelklyftorna i en låg, vid form. Bred över mandelsmeten. Grädda i ugn 225º ca 20 minuter. Garnera med mandelspån. Serveras lätt ljummen eller kall. Kan frysas.
Visningar:
1025
Sparat:
3

LIKNANDE RECEPT

Äppelkaka recept
Marängäppelkaka
över 2 månader
Drömäppelkaka..
av Lisa00
över 2 månader
Amerikansk äppe
av evaldo
över 2 månader
GI-äppelkaka
av eiros
över 2 månader
Äppelkaka med k
av lennali
över 2 månader
Galet god äppel
över 2 månader