Fransk lökpaj

En äkta fransk lökpaj, tarte à l´lignon, är absolut värd en bekantskap. Recepten varierar något mellan de olika landskapen, just det här receptet kommer från Alsace i nordöstra Frankrike.

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

3½ dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
1 äggula
3 msk kallt vatten

Fyllning:
4 stora gula lökar
2 msk smör eller margarin
3 ägg
50 g riven ost, parmesan eller grevé
Salt
1 krm vitpeppar
Riven muskotnöt

Gör så här

Hacka samman mjöl och matfett för hand eller i matberedare. Tillsätt äggulan och det kalla vattnet. Arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila i minst en timma.

Skala och hacka eller strimla löken under tiden. Fräs löken i lite matfett minst tio minuter på svag värme utan att den får färg.

Kavla ut degen tunt och klä en pajform med den. Tryck upp degen mot kanten.

Blanda löken med ägg, riven ost och kryddor.

Häll blandningen i formen. Grädda pajen i 200 grader, ca 40 minuter, tills den fått fin färg och degen är genomgräddad.
Visningar:
6788
Sparat:
41

LIKNANDE RECEPT

Lökpaj recept
Grön ärt- och l..
över 2 månader
Ost- och lökpaj
över 2 månader
Lökpaj med Roms
av Tiadina
över 2 månader
Tomat- och lökp..
över 2 månader
Lökpajer med lö
över 2 månader
Lök- och ostpaj
av UllaC
över 2 månader