Franskbröd

Franskbröd bakat på Dinkel, vårt urvete

Betyg (3 röster)
Antal personer
3 limpor
Franskbröd

Ingredienser

50 g jäst
5 1/2 dl vatten
50 g smör eller olja
2 tsk salt
1 tsk flytande honung
1 kg siktat Dinkelmjöl

Gör så här

1. Smula ner jästen i en degskål. Ljumma vattnet och fettet fingervarmt. Häll detta över jästen och rör om.
2. Tillsät honung, salt och mjöl men spara 1/2 dl till utbakning. Arbeta degen tills den känns smidig.
Ca 5 min i maskin eller 10 min för hand.
3. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk,ca 30 min.
4. Arbeta ner degen i maskinen eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 3 delar och forma till limpor.
5. Lägg limporna på plåt med bakplåtspapper eller tryck ner dem i smorda 1 1/2liters formar.
6. Jäs under bakduk, 30-40 min. Sätt ugnen på 225*
7. Pensla bröden med vatten och gör några snitt med en vass kniv . Grädda i nedre delen av ugnen, 25-30 min.
8. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.
Om du vill ha mjuk skorpa - under bakduk
Visningar:
8207
Sparat:
109

LIKNANDE RECEPT

Franskbröd recept
Räkfyllt fransk..
av birran6
över 2 månader
Toast skagen ex
över 2 månader
Mammas julköttb
av matnytt
över 2 månader
Fredagsgömman
av mili
över 2 månader
Smarrigt bröd
av mili
över 2 månader
Ostbågstorn til..
av Mistys
över 2 månader