Fyllda hjärtan

Våfflor kan användas till mycket! Hjärtformade våfflor kan snabbt förvandlas till goda kalasbakelser. Glass, grädde och lite sylt är vad som behövs för att fylla och dekorera våfflorn

Betyg (0 röster)
Antal personer
10-12 st

Ingredienser

Våfflor:
100 g smör eller margarin
2 ägg
1 dl strösocker
rivet skal av 1 apelsin
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk

Fyllning:
0,5 liter vaniljglass

Garnering:
2 dl vispgrädde
1 dl hallon- eller jordgubbssylt

Gör så här

Börja med våfflorna: Smält matfettet i en kastrull eller mikrovågsugn. Låt det svalna.

Rör samman ägg, socker och apelsinskal till en pösig smet, gärna med elvisp.

Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner mjölblandning, mjölk och smält matfett i äggsmeten.

Hetta upp våffeljärnet. Smörj järnet till den första våfflan. Övriga omgångar behöver inte smörjas.

Häll ca 0,5 dl smet i järnet per omgång. Grädda ca 4 våfflor vackert guldgula.

Låt våfflorna svalna på ett galler. Dela i små hjärtan.

Gör fyllningen: Skär glassen i hjärtformade skivor. Arbeta snabbt eftersom glassen smälter fort.

Lägg våffelhjärtan på ett serveringsfat. Lägg glasshjärtan ovanpå hälften av våfflorna. Täck med ett våffelhjärta.

Låt serveringsfatet med våffelhjärtan stå i frysen medan grädden vispas.

Gör garneringen: Vispa grädden tjock. Fyll en sprits med grädde.

Tag ut våffelbakelserna. Bred på ett lager sylt.

Spritsa små gräddrosor utmed bakelsernas kant. Servera bakelserna genast.

Tips!
Det är svårt att beräkna tiden för gräddningen av våfflor, men räkna med 2–3 min per lagg. Tiden beror på typen av våffeljärn, vilken effekt det har och om det har termostatinställning.

Variera formen
Om du vill ha riktigt höga bakelser kan 3–4 hjärtan läggas samman med glass och sylt som fyllning emellan. Garnera toppen med glass t ex med jordgubbssmak. Toppa med sylt och ev strössel
Visningar:
1492
Sparat:
6

LIKNANDE RECEPT

Baconlindad flä
av Namnam1
över 2 månader
Mina bästa kött..
av boz1965
över 2 månader
Riktigt smarrig..
över 2 månader
Otroligt god sa
av lennali
över 2 månader
Paj med fetaost
av ros
över 2 månader
Gorgonzolastekt
av ros
över 2 månader