Galaktoboureko – filodegspaj med krämig fyllning

Ett klassiskt grekiskt recept. Serveras som dessert eller till kaffet. Galaktoboureko är mycket mäktigt så om det ska vara som dessert bör man vänta en stund efter man ätit maten.

Betyg (2 röster)
Antal personer
20 st
Galaktoboureko – filodegspaj med krämig fyllning

Ingredienser

6 st ägg
2 dl socker
2 dl mannagryn
rivet citronskal
1 msk färskpressad citron
1 liter mjölk
1 dl smält smör
filodeg
3 dl socker
2 dl vatten
1 msk färskpressad citron
1 st bit citronskal (endast det yttersta lagret)

Gör så här

1, ”Sirapen”. Koka ihop vatten och socker på medelvärme i en kastrull. Tillsätt citronskal. Sänk värmen och låt koka ca 10 min. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt 1,5 msk färskpressad citron (rör inte). Låt stå och kallna.

2, ”Fyllningen”. Vispa med elvisp på hög hastighet 2 ägg och 0,75 dl socker så det blir lätt och fluffig. Tillsätt ytterligare 2 ägg och 0,75 dl socker och vispa igen tills lätt och fluffig. Upprepa en 3:e gång. Fortsätt vispa ytterligare 2 minuter på hög hastighet. Tillsätt mannagryn, citronjuice och rivet citronskal. Fortsätt vispa och tillsätt mjölken och 2 msk av det smälta smöret. Vispa ytterligare 5-6 minuter till en lätt och luftig konsistens. Häll över i en kastrull och värm på medelvärme. Rör hela tiden så det inte fastnar i botten. Värm tills det har konsistens ungefär som ketchup. Ta sedan av från värmen.

3, "Pajen". Pensla en form ca 28 cm i diameter med smält smör. Räkna filodegsplattorna, hälften ska användas i botten och hälften överst. Lägg i degplattorna en och en (låt dom sticka upp så dom ”täcker” kanterna på formen - ungefär som en duk i en brödkorg.). Pensla med smält smör och lägg på ytterligare ett lager. Upprepa tills hälften av plattorna har använts.
Vispa upp fyllningen lite grann och häll/skeda den sedan över filodegen i formen. Se till så det blir ett jämt lager utan några luftbubblor. Vik det som sticker upp av bottenplattorna över fyllningen. Ta en degplatta och pensla med smält smör lägg den ovanpå. Upprepa med nästa degplatta tills alla är använda. Vik in alla kanter.
Ta en vass kniv och dela Galaktobourekon i bitar (ca 20 st). Se till att snittet går hela vägen igenom. (Ett tips är att först skära ett snitt med ett rakblad igenom det första lagret och sedan skär klart med en kniv. Då ”trycker man inte ihop” Galaktobourekon så mycket.)
Grädda i ugn, 175 OC i 30 minuter (eller tills den är gyllenbrun), på falsen som är ett steg under mitten.
Ta ut Galaktobourekon ur ugnen och häll den kalla ”sirapen” över. Låt stå så ”sirapen” absorberas och så den kallnar. (Gärna några timmar.). Stör ev. lite kanel över före servering.

Kan förvaras lufttätt i kyl ca 1-2 dagar.
Visningar:
56479
Sparat:
98

LIKNANDE RECEPT

Hittade inga liknande recept.