Glaserad päronpaj

Denna paj är lika god varm som kall och kan därför förberedas i god tid om man vill servera den efter en middag med gäster. Iskall hårt vispad grädde, gärna med några droppar punch eller likör serveras till.

Betyg (0 röster)
Glaserad päronpaj

Ingredienser

Pajdeg:
250 g ( dryg 4 dl) vetemjöl
75 g kylskåpskallt smör i bitar
75 g mjukost
3-4 msk citronsaft
1 ägg

Fyllning:
2 ägg
2 äggulor
100 g smält smör
1 ½ dl råsocker
75 g malda mandlar
2 msk vetemjöl
Ca 1 dl sylt t . ex . hallon
3-4 anjou-päron
2 msk citronsaft

Gör så här

Sikta mjölet i en skål. Tillsätt smör och mjukost. Finfördela med fingertopparna eller mixer till en smulig massa.

Vispa ägget med citronsaften. Rör ihop med mjölblandningen till en deg.

Kavla ut degen eller tumma ut den i en pajform, 30 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel och ställ i kylen ca 30 minuter.

Värm ugnen till 200°.

Gör fyllningen:
Vispa samman ägg och äggulor. Tillsätt matfett, socker, mandlar och vetemjöl. Rör igenom ordentligt.

Täck pajbottnen med mandelsmeten. Skölj, dela och kärna ur päronen. Skär dem i skivor, som stänks med citronsaft för att inte mörkna.

Fördela päronskivorna i pajformen. Grädda ca 40 minuter. Bred sylten över den varma pajen.
Visningar:
2588
Sparat:
25

LIKNANDE RECEPT

Päronpaj recept
Päronpaj med ma..
av ros
över 2 månader
Fransk päronpaj
av MrsC
över 2 månader
Fransk päronpaj
av Ida80
över 2 månader
Fransk päronpaj
av Aria
över 2 månader
Kolasmakande pä
av grill
över 2 månader