Gott matbröd

Ett enkelt bröd att baka i form.

Betyg (42 röster)
Gott matbröd

Ingredienser

1 1/2 dl havregryn
4 1/2 dl vatten
1 dl grahamsmjöl , 60 g
1 - 2 morötter , 200 g
1 1/2 russin , 100 g
50 g jäst
2 dl vatten
1 msk olja
1 msk salt
10 dl vetemjöl , 600 g

Gör så här

Koka havregrynen till gröt med vattnet ett par minuter. Tillsätt grahamsmjölet och ställ gröten åt sidan att svalna. Smörj två formar à 1 1/2 l.

Skala och riv morötterna gärna i matberedaren. Ta bort rivskivan, montera kniven och mixa de rivna morötterna med russinen till finfördelat.
Smula jästen i en bunke och häll 2 dl ljummet vatten, 37°, över den.
Rör tills jästen löst sig och tillsätt då olja, salt, den ljumma gröten och vetemjölet.

Arbeta degen 10 min för hand eller 5 minuter i maskin.
Degen är ganska lös, dela den i två delar som formas till mjuka längder. Lägg dem i formarna. Släta till ytan, pudra med vetemjöl och låt jäsa ca 30 min under duk.
Värm ugnen till 200° och grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 45 min.
Ta ut formarna, stjälp upp bröden och låt dem kallna insvepta i handdukar innan de skärs upp.

Tips
Det finns en hel del pengar att tjäna på att baka matbröd själv, särskilt om man har matfriska ungdomar i familjen. Här receptet till ett hållbart och saftigt bröd med många goda smaker. Bröden kan frysas.
Visningar:
52452
Sparat:
1398

LIKNANDE RECEPT

LCHF - Pones (g
över 2 månader
Vitlöksbröd näs
över 2 månader
Havregrynslimpo
av Cina78
över 2 månader
Olagligt goda f..
av FettFia
över 2 månader
Köpefralla..
över 2 månader