Gröna ärtpiroger

En härlig deg som fylls med knallgrön ärtröra.

Betyg (0 röster)
Antal personer
20 st

Ingredienser

1 dl färsk mynta
1 msk röd tomatpesto (finns färdig på burk)
2 dl vatten
½ pkt jäst
½ tsk salt
6 dl dinkelmjöl

Fyllning:
3 dl gröna ärter
2 dl ricotta
Finrivet skal av en halv citron
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk flingsalt
½ tsk nymald svartpeppar

Pensling:
2 msk olivolja

Gör så här

Finhacka myntan och blanda med tomatpesto och vatten.

Häll röran i en bunke och smula sedan ner jästen. Rör tills jästen löst sig.

Tillsätt salt och mjöl. Knåda till en smidig deg och låt jäsa i en timma.

Koka ärterna 2-3 minuter, sila av vattnet och kör dem snabbt i mixern så att de finfördelas.

Blanda ärtmoset med ricotta, citronskal, vitlök, salt och peppar. Sätt ugnen på 250 grader.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda samman degen och kavla ut den tunt. Skär ut 20 rutor. Lägg 1-2 tsk ärtpuré på vardera degbit, i ena hörnet.

Vik samman rutorna till trianglar och tryck sedan ihop kanterna med hjälp av en gaffel.

Lägg trekanterna på en bakpappersklädd plåt och pensla dem med olivolja. Grädda dem ca 15 minuter.

Med fetaost och rödbetor: Du kan variera fyllningen genom att byta ut ärter och citronskal mot rödbetor och fetaost. Koka 3 dl rödbetor lätt så att de fortfarande har lite tuggmotstånd. Kyl av dem under rinnande kallt vatten. Samtidigt kan du då gnida av rödbetsskalet. Hacka rödbetorna fint och blanda med 100 g smulad fetaost, 1 dl ricotta, 1 pressad vitlöksklyfta, salt och peppar. Följ för övrigt grundreceptet.
Visningar:
964
Sparat:
4

LIKNANDE RECEPT

Hittade inga liknande recept.