Grönsaksgratäng

Under den gullenbruna ytan gömmer sig grönsaker och fin skinka. En smakrik rätt som du kan variera efter tycke och smak.

Betyg (1 röst)
Antal personer
6 st

Ingredienser

300 g fänkål
400 g broccoli
200 g champinjoner
1 purjolök
200 g kokt eller rökt skinka
1 msk olja
1½ dl mellanmjölk
3 ägg
Salt
Peppar
1 tsk färskriven muskotnöt
Smör , margarin eller olja till formen
2½ dl riven ost

Gör så här

Förbered fänkålen, skär bort de små rötterna och ev torra delar. Då ser man lätt de olika lagren som fänkålen är uppbyggd av. halvera fänkålen och skär försiktigt ut en kil i den hårda roten. Se till så att de olika lagren inte lossar från varandra. Dela sedan fänkålen i fjärdedelar på längden och strimla.

Skölj och ansa broccolin. Skär ev broccolin i mindre bitar. Putsa och hacka svamp och purjolök. Tärna skinkan.

Sätt ugnen på 225 grader. Hetta upp oljan i en stekpanna. Blanda ner alla grönsaker och skinkan. Fräs i ca 5 minuter under omrörning. Låt sedan fräsa ca 10 minuter under lock.

Blanda under tiden mjölk och ägg. Krydda med salt, peppar och muskot. Fyll en smord ugnsfast form med grönsaksblandningen. Häll över äggblandningen.

Strö över osten och gratinera på nedersta falsen i ugnen ca 20 minuter.
Visningar:
2019
Sparat:
63
Kyckling och gr..
av Boboo
över 2 månader
Billig grönsaks
av evaldo
över 2 månader
Fläskkarré med
av evaldo
över 2 månader
Grönsaksgratäng
av evaldo
över 2 månader
Provencalsk grö
av MrsC
över 2 månader
Grönsaksgratäng
av MrsC
över 2 månader