Grönsaksstuvning

Den mest berömda och älskade av alla grönsaksrätter ur det Sachiska köket faller också den mest kräsna finsmakaren på läppen.

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

12 små morötter
300 g späd kålrabbi
1 litet blomkålshuvud
400 g vit sparris
250 g små champinjoner
1 msk färskpressad citronsaft
100 g färska eller djupfrysta ärter
1 liten gul lök
3 msk smör eller margarin
1 1/4 dl grönsaksbuljong
2 dl matlagningsgrädde
1 dl torrt vitt vin
Salt
1 krm vitpeppar
1 knivsudd riven muskotnöt

Gör så här

Skala morötterna. Skala kålrabbin och skär den i 1 cm tjocka stavar. Skölj och dela blomkålen i små buketter. Skala sparrisen och skär den i 5 cm långa bitar. Blanda champinjonerna med citronsaften.

Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten, vattnet ska nätt och jämnt täcka grönsakerna. Låt morötter, kålrabbi och blomkål koka ca 5 minuter. Ta upp grönsakerna med en hålslev, spola dem hastigt med kallt vatten, låt rinna av. Lägg ner sparrisen i vattnet och sjud i 8 minuter. Låt ärterna koka med de sista 3 minuterna. Spola grönsakerna hastigt i kallt vatten, låt dem rimma av ordentligt.

Finhacka löken. Smält 1 msk av matfettet i en stekpanna. Fräs svampen under omrörning i 5 minuter. Ta upp svampen. Tillsätt ev mer fett och fräs upp löken. Häll över buljong, grädde och vin. Låt sjuda tills hälften av vätskan har kokat in. Krydda med salt, peppar och muskot. Vispa ner 1 msk matfett i stuvningen. Ringla stuvningen över grönsakerna i en kastrull. Värm upp och blanda försiktigt.

Gott att servera till en köttbit.
Visningar:
5099
Sparat:
19
Kyckling i grön..
av MrsC
över 2 månader
Raggmunkar med
av Queenie
över 2 månader
Grönsakssufflé
av kekke46
över 2 månader