Gratinerad örtpotatis

Fin potatis som får ett krämigt täcke med smak av örter - ett gott tillbehör till kött och fisk eller en helt vegetarisk rätt i sig.

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

1 kg potatis av fast sort
1 lök
2 mejlikor
1 lagerblad
8½ dl mellanmjölk
1½ dl kaffegrädde
50 g smör eller margarin
4 msk vetemjöl
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 knivsudd riven muskotnöt
1 knivsudd kajennpeppar
1 msk färskpressad citronsaft
2 msk riven parmesanost
1 dl riven ost
1 knppa blandade färska örtkryddor

Gör så här

Borsta och skölj potatisen och koka den mjuk med skal. Skala löken och späcka den med nejlikor och lagerblad. Blanda mjölk och grädde och värm upp det.

Smält matfettet i en kastrull och bryn mjölet guldbrunt under omrörning. Späd med mjölkblandningen, lite i taget och låt koka upp.

Skala och pressa i vitlöken. Lägg i den späckade löken och krydda med salt, peppar och lite muskot. Lägg på locket och sjud på svag värme i 20 minuter. Värm ugnen till 225 grader.

Sila såsen genom en nätsil, smaka av med kajennpeppar och citronsaft och rör ner parmesanosten. Skala potatisen. Skölj och hacka örterna. Blanda ner dem i såsen.

Lägg potatisen en låg, ugnsfast form. Häll över örtsåsen och strö över osten. Grädda i ca 15 minuter i ugnen.
Visningar:
822
Sparat:
14

LIKNANDE RECEPT

Örtpotatis recept
Biffar med sena..
över 2 månader
Ugnsrostad örtp
av evaldo
över 2 månader
Lax på grönsaks
av evaldo
över 2 månader
Kycklingshepard..
av Isobel
över 2 månader
Krämig sommarma
av MrsC
över 2 månader
Halstrad fisk m
av evaldo
över 2 månader