Gratinerade grönsaker

Olika vintergrönsaker tillsammans i en krispig gratäng. Skorpan är en blandning av senap, brödsmulor och ost som smakar ljuvligt.

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

200 g champinjoner
1 msk färskpressad citronsaft
4 morötter
1 purjolök
300 g savoykål
1 lök
100 g smör eller margarin
½ tsk salt
½ - 1 krm vitpeppar
Riven muskotnöt
3/4 dl grönsaksbuljong eller fond
1 - 3 tsk blandade örtkryddor
3 dl ost
3 dl gräddfil
1 äggula
1/4 dl mald mandel
½ dl ströbröd
2 msk grovkornig senap

Gör så här

Borsta och ansa svampen, skiva den fint och droppa över citronsaften. Ansa och skölj morötter, purjolök och savoykål. Skiva morötter och purjolök och dela kålen i små bitar. Skala löken och tärna den fint.

Värm ugnen till 200 grader. Smaksätt matfettet med salt, peppar och muskot. Smält 1 msk av matfettet och fräs morotsslantarna däri. Häll på buljongen och låt koka upp. Tillsätt kål och purjolök, koka upp och låt sjuda något.

Smörj en stor gratängform med 2 msk av kryddsmöret. Blanda frästa grönsaker, svamp, kryddor och halva mängden av den rivna osten. Lägg blandningeni gratängformen.

Blanda gräddfil och äggula, häll det över grönsakerna. Blanda mandel, ströbröd, senap och smör. Klicka blandningen över gratängen och strö över resten av osten. Gratinera i ugnen ca 25 minuter.
Visningar:
1781
Sparat:
13

LIKNANDE RECEPT

Fläskfilé bacon
av Queenie
över 2 månader
Helt underbar k
av Queenie
över 2 månader
Fläskfilé á la
över 2 månader
Monikas ljuvlig
över 2 månader
Fläskfilé i for..
över 2 månader
Tacogratäng med
av zonale
över 2 månader