Gratinerat renskav i potatismosrand

Gratäng är alltid lika gott och lätt att göra och tacksamt att variera med nya, spännande ingredienser. Här gör du en norrländsk inspirerad gratäng med renskav inramad av fluffigt potatismos.

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

2 gula lökar
1 burk blandsvamp
2 msk smör eller margarin
1 pkt tinat renskav
2 msk vetemjöl
1 dl tjock grädde
2 dl vatten och svampspad
Buljongextrakt med köttsmak
3/4 tsk timjan
Salt
Vit- eller svartpeppar
4 portioner potatismos , helst hemlagat
1 ägg
2 tsk ströbröd

Gör så här

Skala löken och hacka den grovt. Låt svampen rinna av väl men spara spadet. Bryn en del av matfettet i en stekpanna, lägg i renskavet och bryn de tunna skivorna över stark värme tills de fått lite färg. Lägg sedan över dem i en gryta.

Bryn lök och svamp och lägg över allt i grytan. Strö vetemjöl över och rör om väl. Häll på grädde och vatten, rör om och låt allt koka upp och sedan sjuda 3 minuter. Krydda under tiden med buljongextrakt, timjan, lite salt och nymald peppar.

Blanda potatismoset med ägget. Smörj en ugnssäker form med resten av matfettet och klicka ut moset runt om. Häll köttstuvningen i mitten och fördela ströbrödet på moset. Grädda i 250 grader, ca 15 minuter.

Servera med rårörda lingon och ättiksgurka.
Visningar:
2624
Sparat:
47

LIKNANDE RECEPT

Renskav recept
Renskavslåda
av Sara_W
över 2 månader
Renskavsgratäng
av Bombbe
över 2 månader
Renskavsgryta m
över 2 månader
Vilda grytan
över 2 månader
Renskav med pre
över 2 månader
Renskavsgryta m
över 2 månader