Gravad lax

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

1 kg lax, helst en mittbit av lax som väger över 4 kg
0.6 dl grovt salt krossat i en mortel
1 dl socker
1.2 dl grovhackad färsk dill med stjälkar
1 msk krossad vitpeppar

Gör så här

Filéa laxen och drag bort ben som eventuellt finns kvar. Punktera skinnet där laxen är som tjockast med en liten vass kniv. Blanda samman kryddorna. Fördela ca 1/4 av blandningen i en glas- eller porslinsform. Lägg därpå ena laxfilén med skinnsidan nedåt. Fördela ca 2/4 av kryddblandningen ovanpå, täck med den andra filén med köttsidan nedåt och lägg däröver resterande kryddblandningen. Täck med plastfolie och låt laxen dra i rumstemperatur 2 timmar så att kryddblandningen smälter. Låt mogna i kyl i 24 timmar.
Visningar:
1578
Sparat:
18

LIKNANDE RECEPT

Ugnsbakad laxfi
av Mariej
över 2 månader
Lax a´la Ankar
över 2 månader
Ugnsbakad lax m
av lennali
över 2 månader
Fisksoppa
av hobbe69
över 2 månader
Lax i krämig sw
av kicki_k
över 2 månader
Lax och räkgryt
av Luna
över 2 månader