Grekisk paj

Denna matiga och goda paj påminner lite om äkta grekisk moussaka.
Välj mager lammfärs eller nötfärs.

Betyg (0 röster)
Antal personer
4-6

Ingredienser

4 dl vetemjöl (240 g)
125 g smör
3 msk kallt vatten

Fyllning:
1 medelstor aubergine (ca 300 g)
1 tsk salt
1/2 dl vetemjöl
3 msk olivolja
400 g lammfärs
1 hackad gul lök
1 tärning hönsbuljong
2 tsk torkad oregano
1 tsk mald kanel
1 vitlöksklyfta
3 ägg
1 dl vispgrädde
2 dl mjölk
3 dl riven mild ost

Servering:
matlagningsyoghurt smaksatt med pressad vitlök
blandad sallad

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°. Blanda vetemjöl och smöret skuret i mindre
bitar i en matberedare. Häll i vattnet och kör till en pajdeg.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant (diameter 24 cm) och
ställ den kallt.
2. Skär aubergine längs med i ca 1/2 cm tjocka skivor. Lägg ut dem
på en skärbräda, salta lätt på båda sidor, låt dem ligga ca 10 min.
Torka av dem med hushållspapper och vänd dem i vetemjöl,
stek i 2 msk olja till gyllengul färg. Ställ åt sidan.
3. Hetta upp 1 msk olja i en stekpanna och bryn lammfärsen
tillsammans med löken. Smula ner buljongtärningen.
Krydda med oregano, kanel och pressad vitlök.
4. Vispa samman ägg, grädde och mjölk.
5. Nagga pajskalet och förgrädda ca 12 min i mitten av ugnen.
6. Lägg hälften av aubergineskivorna i botten av pajen, fördela
köttfärs över och lägg på resterande aubergine. Häll över ägg-
stanningen och strö sist över riven ost. Grädda pajen på nedersta
falsen ca 30-35 min. Servera med vitlöksyoghurt och sallad.
Visningar:
2986
Sparat:
67

LIKNANDE RECEPT

Paj recept
Fantastisk räkp..
över 2 månader
Gudomlig köttfä
över 2 månader
Fläskfilé i for..
över 2 månader
Tacolåda LCHF
över 2 månader
Kickis knäckiga
över 2 månader
LCHF- Ägg- och
över 2 månader