Grekiskt festbröd

Ett jättegott vitt bröd som passar speciellt bra förstås till grekisk mat, men lika bra i brödrosten eller som varm smörgås.

Betyg (4 röster)
Antal personer
ca. 60
Grekiskt festbröd

Ingredienser

100 g färskjäst
1 l vatten
2 msk salt
4 ägg
2 dl olivolja
3-3½ l vetemjöl

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Häll på fingervarmt vatten och rör om. Tillsätt salt, ägg och olja. Vispa kraftigt. Tillsätt 3 liter vetemjöl på en gång. Arbeta degen mycket kraftigt. Tillsätt eventuellt lite mera vetemjöl så att degen blir fast och smidig.
Låt degen jäsa i bunken ca. 60 min. Olja en långpanna, 30x40 cm.

Arbeta degen på mjölat bakbord. Dela den i sex delar. Arbeta varje del väl och forma till släta runda bröd. Lägg dem i långpannan. Pensla olja mellan bröden så går det lättare att sära dem efter gräddningen. Strö lite mjöl över bröden. Låt jäsa 40 - 60 min. på varm plats. Skåra bröden med rakblad eller en vass kniv alldeles före gräddningen. Grädda i 225 grader ca 30 min.
Visningar:
7317
Sparat:
246

LIKNANDE RECEPT

Kristinas knäck
av Queenie
över 2 månader
Festbröd med fr
över 2 månader
Festbröd från M..
av MrsC
över 2 månader
Provensalskt fe..
över 2 månader
Festbröd med äg
över 2 månader
Grekiskt ostbrö
av tinah
över 2 månader