Grekiskt olivbröd

Detta bröd får oss att tänka på någon liten pittoresk plats i den grekiska övärlden. Olivoljan och oliverna ger brödet dess rätta karaktär.

Betyg (0 röster)
Antal personer
2 bröd

Ingredienser

2½ dl vatten
½ pkjt jäst
½ dl gröna oliver utan kärnor
½ dl svarta oliver utan kärnor
½ tsk salt
1 msk olivolja
7 - 8 dl lantvetemjöl

Gör så här

Värm vattnet i en kastrull eller i mikron till fingervärme, 37 grader.

Smula ner jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet. Hacka de gröna och svarta oliverna grovt.

Blanda ner salt, olivolja, hackade oliver samt det mesta av mjölet i degvätskan. Spara lite mjöl till utbakningen.

Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant.

Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Arbeta ev in mer mjöl. Knåda åter degen smidig.

Dela degen i två delar. Forma delarna till två limpor. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt.

Låt bröden jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Snitta bröden med en vass kniv. Grädda dem i nedre delen av ugnen, cirka 30 minuter. Låt bröden svalna på galler.
Visningar:
4201
Sparat:
59

LIKNANDE RECEPT

Olivbröd recept
Grekiskt olivbr..
av Annlis
över 2 månader
Blandfärssoppa
av mrex3m
över 2 månader
Grekiskt olivbr
över 2 månader
Lätta olivbröde
av tina62
över 2 månader
Mikrojäst olivb
av matnytt
över 2 månader
Olivbröd med ka..
av Natural
över 2 månader