Grov rågbrödslimpa med kakaokross

Kakaokross, som har blandats i brödet, ger både smak och lite knaprighet. Skållningen bör stå i rumstemperatur minst 8 timmar.

Betyg (0 röster)
Antal personer
1 bröd
Grov rågbrödslimpa med kakaokross

Ingredienser

Till skållning:
3 dl vatten
2 1/4 dl rågkross (150 g)
1 ½ dl solrosfrön (80 g)
2 msk linfrö
1 msk havssalt

Till degen:
25 g jäst
1 ½ dl filmjölk
3/4 dl mörk sirap
2 msk honung
2 dl grovt rågmjöl (100 g)
4 ½ dl vetemjöl (275 g)
½ dl kakaokross
Rågmjöl att strö över

Gör så här

Skållning: Koka upp vattnet. Blanda kross, frön och salt i en skål. Häll på vattnet. Täck över med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur minst 8 tim.

Degen: Smula ner jästen i en degskål. Värm filen till 37°. Tillsätt sirap och honung. Häll blandningen över jästen och rör tills jästen löst sig.

Tillsätt allt mjöl och den skållade rågblandningen. Degen ska vara ganska lös. Arbeta degen ca 5 min i maskin och minst lika länge för hand. Blanda ner kakaokrosset. Låt jäsa 45 min under bakduk.
4. Klicka degen direkt i en smord avlång form, 1 1/2 liter. Strö på lite rågmjöl och låt jäsa ca 45 min under bakduk.

Sätt ugnen på 175°. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 min.
Ta upp brödet ur formen och låt det svalna utan bakduk. Låt gärna brödet mogna till nästa dag.
Visningar:
5526
Sparat:
34

LIKNANDE RECEPT

Syrlig rågbröds
av tiberg
över 2 månader