Gryta från Flandern

Värmande och gott

Betyg (0 röster)
Antal personer
6 st

Ingredienser

ca 1 kg nötkött , högrev eller bog
½ - 1 paket bacon
2 msk smör eller margarin
1 - 2 vitlöksklyftor
2 krm svartpeppar
½ tsk timjan
1 lagerblad
2 köttbuljongtärningar
5 dl mörkt öl
1 stor skiva limpa , kantskuren
2 - 3 gula lökar , skivade i ringar
2 - 3 morötter
1 tsk kinesisk soja
1 tsk strösocker
2 tsk rödvinsvinäger
1 dl hackad persilja

Gör så här

Putsa köttet fritt från hinnor. Skär det i 4 cm långa strimlor och ca 1 cm breda och baconet i 1 cm strimlor.

Bryn köttet och baconet i hälften av matfettet i en stekpanna. Lägg över det i efterhand i en gryta. Skölj ur stekpannan med ca ½ dl vatten och sila ner skyn i grytan. Pressa vitlökarna, tillsätt svartpeppar, timjan och lagerblad. Smula över buljongtärningarna. Rör i ölet, lägg limpskivan överst och lägg på ett lock, låt koka sakta i 45 minuter.

Fräs lökringarna i resterande matfett, tills de börjar få färg. Skala morötterna och skär dem i bitar.

Rör ner den nu uppblötta limpskivan i grytan (typ redning) och blanda i morötterna och löken. Låt sakta koka vidare i ca 20 minuter tills köttet är mört. Rör om då och då.

Tillsätt soja, smaka av med socker och vinäger. Tillsätt persiljan. Servera med kokt potatis och ättiksgurka.
Visningar:
767
Sparat:
3

LIKNANDE RECEPT

Kycklinggratäng
över 2 månader
Himmelska gryta
över 2 månader
Underbar kladdk
av Elis
över 2 månader
Gryta med fläsk
av UllaC
över 2 månader
Mina barns gott
av Pomero
över 2 månader