Gryta från Orsa

Här är en rätt som förr i tiden intogs på söndagar när man kom hem från kyrkan. En gammal festrätt med rimmat kött i god grönsaksbuljong, modern på nytt i "smala" och hälsoinriktade tider.

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

500 g rimmat benfritt nötkött
200 g rimmat bogfläsk eller sidfläsk
6 - 8 vitpepparkorn
2 lagerblad
300 g kålrot
300 g morot
8 potatisar
1 knippa persilja

Gör så här

Skär köttet i tärningar eller lillfingerstora strimlor. Lägg köttet i en stor gryta och häll på så mycket kokande vatten att det täcker köttet. Lägg i vitpepparkorn och lagerblad. Sjud köttet under lock i en timma.

Skala rotfrukterna. Skär kålroten i tunna klyftor och moroten i skivor. Potatisen kan vara hel eller delas i 4 klyftor. Lägg allt i grytan och koka i 20 minuter. Potatis i klyftor behöver bara koka i 8-10 minuter.

Skölj persiljan och skaka den torr. Hacka den grovt, t.ex. i matberedare. Smaka av buljongen och salta om det behövs.

Kontrollera att köttet är mjukt. Strö persilja över och servera.
Visningar:
1287
Sparat:
7

LIKNANDE RECEPT

Kycklinggratäng
över 2 månader
Himmelska gryta
över 2 månader
Underbar kladdk
av Elis
över 2 månader
Gryta med fläsk
av UllaC
över 2 månader
Mina barns gott
av Pomero
över 2 månader