Gullans kaka

Enkel långpannekaka med några varianter.

Betyg (21 röster)
Antal personer
35 st
Gullans kaka

Ingredienser

2 ägg
3 dl strösocker
150 g smör
1 ½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver

Glasyr:
112 ½ g smör
3 ¾ dl florsocker
2 ¼ msk grädde
1 ½ tsk vaniljsocker

Dekorera:
50 g blockchoklad

Gör så här

Smält smöret. Vispa ägg och socker.
Blanda mjöl, siktad kakao, vaniljsocker och bakpulver. Tillsätt i äggvispet.
Blanda i smöret och mjölk. Grädda i bakplåtsklädd långpanna i 225º i ca. 12-15 minuter. Pröva med sticka om den är klar. Grädda inte för länge.
Låt kakan kallna helt.

Glasyren:
Smält smöret (ja, det ska vara 112,5 gram), blanda i resten. Rör om tills det blandat sej till en slät smet. Bred den varma glasyren över den kalla kakan. Låt stelna.

Dekorera:
Smält lite choklad som ringlas över glasyren. Använd gärna en tesked, gör oregelbundna rörelser så blir det ett snyggt mönster, droppa, ringla, fram och tillbaka o.s.v.

Anneli´s varianter:
Byt ut florsockret i glasyren till florsocker med jordgubbssmak.
Byt ut florsockret i glasyren till florsocker med chokladsmak.
Uteslut kakao i smeten (=ljus botten) och välj valfri glasyr.
Istället för smält choklad till dekorering kan man dekorera på den varma glasyren med strössel, gärna strösselhjärtan.
Visningar:
39811
Sparat:
1683

LIKNANDE RECEPT

Kaka recept
Underbar kladdk..
av Elis
över 2 månader
Dumlekladdkaka
över 2 månader
Twix julgodis
av Sajsa
över 2 månader
Bountykaka
av Bodil56
över 2 månader
Underbart smarr
över 2 månader
Marängäppelkaka
över 2 månader